In het klimaatakkoord is afgesproken dat er in 2025 minimaal 30 steden zijn waar een zero-emissiezone voor stadslogistiek is ingevoerd. Nederland is het eerste land ter wereld waar steden een dergelijke zone in gaan voeren.
Zero Emissie Stadslogestiek (ZES)
Klimaat akkoord
Wat is ZES
Sinds 1 januari 2025 hebben de eerste 15 gemeenten een zero-emissiezone (ook wel nul-emissiezone genoemd) ingevoerd en zo’n 16 andere gemeenten volgen later. Een zero-emissiezone is, in tegenstelling tot een milieuzone , een gebied waar op termijn alleen nog uitstootvrije bedrijfsauto’s en vrachtwagens mogen rijden. Vanaf 1 januari 2025 zullen als eerste de meest vervuilende voertuigen worden geweerd. Voor de schonere voertuigen geldt een overgangsregeling .
Waarom ZES
Nederland is het eerste land ter wereld waar steden een dergelijke zone in kunnen voeren. Het invoeren van deze zero-emissiezones zou in 2030 landelijk circa 1 megaton CO2 per jaar moeten schelen. Dat is vergelijkbaar met de totale jaarlijkse uitstoot door aardgasgebruik van alle huishoudens in Den Haag en Rotterdam samen. Daarnaast zou de lucht veel schoner moeten zijn. Het verkeer is in de stad de belangrijkste bron van luchtverontreiniging die mensen direct inademen.
Zes in Leiden
De gemeente Leiden voert de zero-emissiezone (ZE zone) per 1 januari 2025 in. Invoering van de ZE zone is een eerste stap op weg naar het schoon, dus zonder uitstoot, bevoorraden van de binnenstad en het Stationspleingebied. De ZE zone wordt stap-voor-stap ingevoerd. Tijdens de invoering is er steeds aandacht voor die ondernemer die nog niet kan voldoen aan de eisen.
(Tijdelijke) Uitzonderingen
Van 2025 tot 2030 zijn er verschillende ingangsdatums van toepassing op vracht en bestelauto’s voor ZES. Zo mogen de schonere bestelauto’s en jongere vrachtauto’s wat langer in de zero-emissiezones komen. De toegangsregels kun je vinden op Toegangsregels – Op weg naar ZES
Ondernemend Leiden
De invoering van ZES in Leiden is een complex proces met zowel mogelijke voor- als nadelen voor ondernemers. Een goede communicatie, flexibele ontheffingsregelingen en effectieve ondersteuning zijn cruciaal om een succesvolle transitie te waarborgen. Ondernemend Leiden*, het overkoepelende orgaan waar ook Bedrijvig Leiden bij is aangesloten, speelt een belangrijke rol als verbinder en belangenbehartiger om een consensus te bereiken en een haalbare toekomst voor Leidse ondernemers te creëren. Monitoring van de effecten en een open dialoog met alle betrokken partijen blijven noodzakelijk gedurende de implementatie.
* Ondernemend Leiden bestaat uit een groot aantal Leidse ondernemerskoepels: Leiden Bio Science Park, Bedrijvig Leiden, BV Leiden, Centrummanagement Leiden, Hoteloverleg Leiden, Ondernemersfonds Leiden, Topsport Leiden, SHOPJA!, het voortgezet onderwijs en tot slot het wetenschappelijk onderwijs.
Leergroep ZES
Vanuit Ondernemend Leiden is het idee gekomen om rondom de Zero Emissie zone (ZE zone) een Leergroep voor Ondernemers op te richten. Deze Leergroep bekijkt hoe de dienstverlening rondom de ZE zone verloopt. Daar waar nodig worden dan verbeteringen voorgesteld. Het idee van de Leergroep wordt door de gemeente omarmt.
Nieuws en Berichten
Dossier ZES Gemeente Leiden
- Steden bevoorraden zonder CO2-uitstoot – Gemeente Leiden (hoofd project)
- Zero-emissiezone (deelproject)
- Stappenplan naar zero-emissie – Gemeente Leiden (deel project)
- Hulp bij de overstap naar zero-emissie stadslogistiek – Gemeente Leiden (deel project)