BEDRIJVENTERREINEN PROFIELEN

Bedrijventerrein profiel De Waard 2024-2050

0
Grootte in ha
0
Bedrijven
0
Arbeidsplaatsen
0
Panden
0
Panden ouder dan 1990
0
Panden in eigendom van bedrijven

De Waard

100% Ruimte voor werk

BREED GEDIFFERENTIEERD PROFIEL

De huidige waarde van werklocatie De Waard ligt in het feit dat het een geschikte locatie is voor een grote diversiteit aan stadsverzorgende bedrijven, maar dat er ook ruimte is voor bedrijven met specifieke activiteiten, zoals geur- en geluidsproductie en zwaardere transportbewegingen. De gewenste ontwikkelrichting is naar een breed profiel voor stadsverzorgende bedrijvigheid, die passend is in de nabijheid van woonwijken. Specifieke aandacht daarbij vraagt bedrijven met milieuhinder en zwaar vrachtverkeer. Hierdoor wordt de leefbaarheid en rust in woongebieden behouden.

  • Breed gedifferentieerd profiel.
    Versterken en toekomstbestendig maken van de huidige kwaliteiten.
    Transformatie naar wonen is hier expliciet niet gewenst. De locatie blijft behouden als binnenstedelijke werklocatie van Leiden.

De ondernemers op werklocatie De Waard hebben een sterke binding met de locatie omdat er veel vastgoed in eigen bezit is. Zij zijn bereid om verder te investeren in verbetering/verduurzaming omdat de gemeente Leiden helderheid verschaft richting 2050: De Waard blijft een werklocatie.

SUCCESFACTOREN

Werklocatie De Waard bevindt zich op een gunstige locatie dicht bij de stad en beschikt tegelijkertijd over een groene en waterrijke omgeving.

Duurzame mobiliteit over water:
De waterwegen rondom De Waard dienen niet alleen om de woonwijken te scheiden van het werkgebied, maar ook als duurzame transportroute van en naar de (binnen)stad voor diverse goederen, bouw en afvalstromen, wat deze werklocatie een uniek voordeel biedt.

Ruimte om te groeien:
Het terrein is royaal opgezet, waardoor bedrijven voldoende ruimte hebben om te innoveren en uit te breiden in het gebied rondom de J.C. de Rijpstraat en in de nabije toekomst op de huidige gemeentewerf.

Investeren met vertrouwen:
De gemeente heeft een duidelijk profiel vastgesteld wat ondernemers zekerheid biedt voor toekomstige investeringen op De Waard.

Fiets- en wandelvriendelijk:
De aanwezigheid van fiets- en wandelroutes maakt het gemakkelijk voor medewerkers en bezoekers om vanuit de stad het gebied te bezoeken. De groene verbinding tussen De Waard en het creatieve makersdistrict Meelfabriek creëert een stimulerende omgeving voor innovatie en samenwerking. Op het terrein zelf kun je aangenaam in het groen wandelen of lunchen, met uitzicht op het water.

Lokaal

De Waard functioneert als een bruisende binnenstedelijke economische motor die makkelijk bereikbaar is voor inwoners, waar bedrijven direct bijdragen aan de lokale economie door levering aan ondernemers en inwoners in de stad. Dit versterkt niet alleen het bedrijfsleven, maar ondersteunt ook werkgelegenheid en welvaart in Leiden.

Duurzaam

Dit ruim opgezette bedrijventerrein is de ultieme plek voor duurzaam en circulair ondernemerschap, zoals werkplaatsen voor reparatie, revisie, recycling, productie, ambachtscentra en duurzame distributie (hubs). met kleinschalig elektrisch vervoer op de last mile naar de binnenstad. Het groen en water creëren een aangename, ecologisch verantwoorde omgeving, terwijl de ambitie om samen het energie- en grondstoffenvraagstuk op te lossen aantoont dat De Waard voorop loopt in duurzame initiatieven. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar versterkt ook de reputatie van de stad als een innovatieve en groene bestemming.

Divers

De Waard beschikt over een rijke diversiteit aan bedrijven, waaronder ambachten, maakindustrie, sociaal maatschappelijke functies en recreatieve activiteiten. Dit bevordert een levendige en inclusieve gemeenschap op het bedrijventerrein, wat niet alleen economische groei stimuleert, maar ook bijdraagt aan de sociale cohesie en levens- werkkwaliteit in de stad.

De Waard 2024-2050

GESPREKSAGENDA GEMEENTE LEIDEN – ONDERNEMERS BEDRIJVENTERREINEN

AMBITIES-WENSBEELDEN 2024 - 2050REACTIE GEMEENTE
Tussen ondernemers en gemeente worden concrete afspraken gemaakt over mobiliteitsprojecten en - opgaven, om de bereikbaarheid en doorstroming van de Waard voor de lange termijn te borgen.Gesprekken lopen al.
Met de herontwikkeling van de gemeentewerf wordt meer werken aan de Waard toegevoegd. Hierbij wordt ook verkend wat de mogelijkheden zijn voor een tweede ontsluiting (zonder vrachtverkeer).Vanuit Ondernemend Leiden en Bedrijvig Leiden is er sinds juli 2024 intensief contact over de bereikbaarheid van de stad en lopende mobiliteitsprojecten. Dit overleg wordt in 2025 periodiek doorgezet. Ondernemersvereniging De Waard is ook vertegenwoordigd in deze gesprekken.
Inzet is het realiseren van een laadplein met divers laadvermogen voor elektrische vrachtwagens en bestelwagens en daarnaast ook private bedrijfsaansluitingen voor laadinfra.Herontwikkeling van de gemeentewerf: bij het onderzoek naar ROM-B (2024/2025) is de Waard het pilotproject van Leiden waar we mee aan de slag gaan
Gemeente en ondernemers realiseren een Waardwaardige entreeEigen initiatieven voor het verduurzamen van vervoer en het realiseren van eigen laadfaciliteiten op eigen terrein juicht de gemeente toe. Daar waar dit niet mogelijk is zal de gemeente dit via aanbieders in de openbare ruimte mee helpen realiseren. Zwaardere en snellaad infrastructuur wordt voor een deel aanbesteed in de openbare ruimte. Specifiek daar ook waar behoefte is aan een laadplein.
Bedrijfsactiviteiten en -panden op de Waard zijn circulair. De gemeente geeft hierin het goede voorbeeld en stelt samen met ondernemers een circulaire routekaart op.Te verkennen, meenemen in plan van aanpak verduurzaming bedrijventerreinen.
De blinde gevels zijn vergroend en waar mogelijk ook de daken.Te verkennen, in lijn met verduurzaming bedrijventerreinen. Bedrijven kunnen zelf gevelplanten toevoegen. Daarnaast kunnen bedrijven voor het vergroenen van hun dak aanspraak maken op de groene daken subsidie.
De gemeente versterkt de verbinding met het Singelpark als onderdeel van de Tweede Groene Ring.De gemeente werkt aan ambities voor de Tweede Groene Ring, waarbij de uitkomsten van de prijsvraag nog worden verwacht. Verbindingen tussen Singelpark en Tweede Groene Ring worden in Leiden voorzien voor wandel- en fietsroutes en als groene spaken in het Groen-Blauwe raamwerk.

Ruimte voor Werk

De profielen zijn onderdeel van de Ontwikkelagenda Ruimte voor Werk. Ze geven bedrijven en eigenaren van gebouwen een duidelijk beeld van de toekomst. Ook helpen de profielen bij het maken van ruimte voor werk en economische groei in Leiden. Deze profielen zijn een eerste stap in een lange samenwerking. We werken samen aan bedrijventerreinen die aantrekkelijk en duurzaam zijn. Met de bedrijventerreinenprofielen laten we zien dat Leiden vooruitkijkt. De bedrijventerreinen zijn niet alleen belangrijk voor nu, maar ook voor een sterke en duurzame toekomst van de stad.

Bedrijventerreinen Profielen