Als onderdeel van de Lammenschansdriehoek staat het terrein bekend als het veilingterrein of de fruitbuurt.
De Leidse Schans

Grootte in ha
Bedrijven
Arbeidsplaatsen
Panden
Panden ouder dan 1990
Panden in eigendom van bedrijven
De Leidse Schans
Dynamisch binnenstedelijke woon- werklocatie
BREED GEDIFFERENTIEERD PROFIEL MET WONEN
Het terrein staat bekend als het Veilingterrein / Fruitbuurt. Een meer eenduidige naam is wenselijk en draagt bij aan een stevige profilering; Werklocatie Leidse Schans. Met de naam wordt ook een sterke verbinding gemaakt met het campusgebied aan de overzijde van de Lammenschansweg.
Werklocatie Leidse Schans, direct aan het centrum van Leiden gelegen, aan een uitvalsweg richting de A4 en bij Station Leiden Lammenschans. Deze binnenstedelijke locatie kenmerkt zich door een variatie van (betaalbare) werk- en ambachtruimtes, bedrijfsverzamelgebouwen, kantoorruimte en diverse stadsverzorgende voorzieningen, zoals een sportschool en muziekschool. Door functiemenging en verdichting met wonen en behoud van de reeds beschikbare ruimte voor werken ontstaat een dynamisch binnenstedelijke woon-werklocatie.
Leidse Schans biedt ruimte voor het groeiend aantal zzp’ers en micro-ondernemers in de stad en is een ideale locatie om te wonen en te werken voor jonge innoverende mensen die uit overtuiging zelfstandig zijn.
We creëren een klimaat dat jonge mensen blijft boeien met een volledig voorzieningenniveau. Er kunnen combinatieruimtes komen waar starters/studentenhuisvesting gemixt wordt met werkruimten voor ambachten en de maakindustrie.
SUCCESFACTOREN
Ligging en locatie: Midden in de stad, aan de Lammenschansweg en op loopafstand van station Leiden Lammenschans. De locatie wordt gewaardeerd doordat het is afgesloten, wat het een rustige werklocatie maakt met voldoende ruimte om te parkeren.
Betaalbaar: Betaalbare werk- en ambachtruimtes en ruimte voor stadsverzorgende voorzieningen geven de locatie identiteit en hebben een aanzuigende werking op zzp’ers, startende- en micro-ondernemers, die met elkaar verbonden willen zijn en onderdeel willen zijn van een hoogwaardig stedelijk ecosysteem.
Duurzaam bereikbaar: De ligging midden in de stad en direct bij een NS station maakt de locatie uitermate geschikt om te bereiken voor fietsers en voetgangers.
Wonen en werken in balans: Door het toevoegen van betaalbare woningen en door verdichting en vernieuwing van de bestaande bedrijfsruimtes, ontstaat een hoogwaardig en levendig stedelijk gebied. Voor onder andere starters en jongeren, die op dezelfde locatie willen werken en gebruik willen maken van stedelijke voorzieningen.
Duurzaamheid: Door de transformatie van de locatie ontstaan volop kansen voor verduurzaming. Het vergroenen van de buitenruimte, het realiseren van groene daken en gevels en het plaatsen van zonnepanelen en laadinfrastructuur dragen bij aan een toekomstbestendige parkachtige woon-werklocatie.

JONG
De Leidse Schans is een levendig binnenstedelijk gebied met voldoende betaalbare werk- en ambacht ruimtes, aantrekkelijk voor jonge ondernemers, met een unieke combinatie van wonen en werken. Het gebied kenmerkt zich door een bruisende ontmoetingscultuur en een hoog stedelijk voorzieningenniveau.

GROEN
Door de parkachtige inrichting van de locatie ervaren bewoners, bedrijven en gebruikers een prettig klimaat. Het groen zorgt voor verkoeling, vangt water op en draagt zo bij aan een klimaatbestendige en duurzame omgeving. De groene omgeving maakt dat bedrijven en bewoners zich prettig voelen en zich willen vestigen op de locatie.

DYNAMISCH
De Leidse Schans biedt een ideale harmonie tussen wonen en werken, waar onder andere zzp’ers en andere ondernemers succesvol zijn, met ruimte voor sport- en creatieve activiteiten, ondersteund door uitstekende fiets- en OV-bereikbaarheid via station Leiden Lammenschans en de binnenstad van Leiden.
Leidse Schans 2025
GESPREKSAGENDA GEMEENTE LEIDEN – ONDERNEMERS BEDRIJVENTERREINEN
AMBITIES-WENSBEELDEN 2024 - 2050 | REACTIE GEMEENTE |
---|---|
Behoud en versterken van de reeds beschikbare ruimte voor werk met specifiek aandacht voor betaalbare werk- en ambachtsruimtes. | In lijn met Ontwikkelagenda Ruimte voor Werk o.a .met actie creëren van betaalbare werkruimte |
Een dynamische stedelijke omgeving creëren waar wonen en werken elkaar versterken en met elkaar in balans zijn. | De ambitie is in overeenstemming met de Omgevingsvisie 2040. |
Ruimte behouden voor consument gerichte voorzieningen als muziek, sport en een creatief aanbod. | In lijn met breed gedifferentieerd profiel en stadsverzorgende voorzieningen |
Het creëren van een stadsparkachtige omgeving tussen de panden eventueel met aan werk ondersteunende horecavoorziening wat zorgt voor ontspanning voor bewoners en ondernemers. Daarnaast brengt dit de algemene temperatuur tussen de panden omlaag. | Bij Ananas en de Framboos wordt hier al aan gewerkt (horeca in de Framboos), bij ingrepen in de openbare ruimte bespreken met de ondernemersvereniging Lammenschans. |
Het versterken van de verbinding tussen de Leidse Schans en Campus Leidse Schans. | In lijn met Human Capital aanpak. Goed om gesprekken te starten tussen de twee kanten, bijv. MBO Rijnland, LEF en Technolab en de bedrijven voor bijv. stageplekken en opdrachten van bedrijfsleven voor studenten. Mooie kans om deze plek te benutten voor werken, leren en innoveren. |
Het toevoegen van starters- jongerenwoningen en betaalbare starters werkruimte, door verdichting en vernieuwing van de bestaande bedrijfsruimtes. waarbij de kwaliteit van het bestaande vastgoed verbeterd is. | Te verkennen wanneer er nieuwe projecten gestart worden. |
Ruimte voor Werk
De profielen zijn onderdeel van de Ontwikkelagenda Ruimte voor Werk. Ze geven bedrijven en eigenaren van gebouwen een duidelijk beeld van de toekomst. Ook helpen de profielen bij het maken van ruimte voor werk en economische groei in Leiden. Deze profielen zijn een eerste stap in een lange samenwerking. We werken samen aan bedrijventerreinen die aantrekkelijk en duurzaam zijn. Met de bedrijventerreinenprofielen laten we zien dat Leiden vooruitkijkt. De bedrijventerreinen zijn niet alleen belangrijk voor nu, maar ook voor een sterke en duurzame toekomst van de stad.