Grootte in ha
Bedrijven
Arbeidsplaatsen
Panden
Panden ouder dan 1990
Panden in eigendom van bedrijven
Merenwijk
100% Ruimte voor werk
BREED EN MATIG GEDIFFERENTIEERD PROFIEL
Twee onderscheiden maar verbonden locaties. In de profilering worden de werklocaties de Hallen en de Merenwijk samengevoegd tot één sterke werklocatie, met in het hart de waterzuiveringslocatie. Een van de grootste werklocaties van Leiden.
Werklocatie Merenwijk is centraal gelegen bij het centrum van Leiden en Leiden Centraal. Dichtbij belangrijke uitvalswegen en met een grote lokale- en regionale afzetmarkt. Ondernemers kennen en versterken elkaar door de onderlinge samenwerking. De locatie kenmerkt zich door, hoewel beperkt, de nog aanwezige ontwikkelruimte aan de zuidkant, waar ruimte is voor intensivering (op private grond) en de vele stadsverzorgende bouwnijverheidsbedrijven, inclusief een bouwmarkt, aan de noordkant. De waterzuivering vormt het hart van de werklocatie en vormt een potentiële kans om invulling te geven aan verduurzamingsambities.
Het zuiden kenmerkt zich door breed gedifferentieerde bedrijfsactiviteiten die een veilig overgangsgebied vormen voor de activiteiten van de waterzuivering en waar kansen liggen voor een verdere optimalisatie in ruimtegebruik.
In het noorden worden de bedrijfsactiviteiten in hoge mate gekenmerkt door de bouwnijverheidsfuncties en bedrijven met een hogere milieubelasting, die zich niet gemakkelijk laten mengen met meer gevoelige functies zoals wonen.
Bij nieuwe ontwikkelingen wordt ingezet op activiteiten die het profiel versterken. Het toevoegen van wonen is daarbij niet passend.
SUCCESFACTOREN
Centraal gelegen: Werklocatie Merenwijk is centraal gelegen bij het centrum van Leiden en Leiden Centraal. Dichtbij belangrijke uitvalswegen en met een grote lokale- en regionale afzetmarkt.
Ondernemersgemeenschap: De onderlinge samenwerking is sterk. Ondernemers kennen elkaar en zijn bereid elkaar te helpen.
Toekomstbestendig vastgoed: De werklocatie kent een relatief hoog percentage ondernemers die zelf eigenaar van het vastgoed zijn. Dat vergroot de kans op renovatie en verduurzaming van vastgoed en kan ruimteoptimalisatie bevorderen. De ondernemers hebben een open glasvezelnetwerk aangelegd, dat zorgt voor optimale verbindingen.
Parkeren en laadinfrastructuur: Naast een kwaliteit is ruimte voor parkeren ook een verbeterpunt. Het aanpakken van parkeeroverlast door campers en aanhangwagens in het noordelijke deel en het realiseren van meer (snel-)laadinfrastructuur voor zowel vrachtauto’s als personenauto’s, kan een belangrijke bijdrage leveren aan het vergroten van de aantrekkelijkheid van de werklocatie.
Groen: Het vergroenen van de buitenruimte, met aandacht voor sociale ontmoeting, draagt bij aan het versterken van de onderlinge samenwerking en een positieve werk- en bezoekerservaring.
Circulaire bouwhub: De onderlinge samenwerking in met name de bouwnijverheid kan een toekomstige succesfactor zijn in het toewerken naar een circulaire economie en biedt ook kansen voor circulair gebruik van materiaalstromen

CONSTRUCTIEF
Ondernemers blijven bouwen aan een stevig construct. De waarde is gelegen in het feit dat het terrein gekenmerkt wordt door activiteiten die veelal vallen in de bouwnijverheidssector.
Behoud en versterken van het samenwerkingsconstruct tussen ondernemers onderling en daarnaast het versterken van de samenwerking tussen de gemeente en betrokken partijen..

BEREIKBAAR
Werklocatie Merenwijk is centraal gelegen bij het centrum van Leiden en Leiden Centraal. Dichtbij belangrijke uitvalswegen en met een grote lokale- en regionale afzetmarkt. De ruime opzet aan de noordkant en de directe ontsluiting aan de Gooimeerlaan maakt het gebied toegankelijk voor vrachtverkeer en benadrukt de ambitie als locatie voor bouwnijverheidsbedrijven voor de regio. De aansluiting aan de zuidkant aan de woonwijk maakt het gebied bereikbaar voor bewoners en daarmee aantrekkelijk voor bedrijven met bijvoorbeeld een maatschappelijke of dienstverlenende werkfunctie.

GROEI
Het gebied rond de Hallenweg is een van de schaarse plekken op de Leidse werklocaties waar nog ontwikkelpotentieel is. Het biedt een kans voor integratie van bedrijfsfuncties die de connectie met de omringende wijk versterken. Daarnaast kan de sterke parkorganisatie benut worden voor groei in duurzaamheidsambities, gericht op onder andere duurzame mobiliteit en het vergroenen van de werklocatie.
Merenwijk 2024-2050
GESPREKSAGENDA GEMEENTE LEIDEN – ONDERNEMERS BEDRIJVENTERREINEN
AMBITIES-WENSBEELDEN 2024 - 2050 | REACTIE GEMEENTE |
---|---|
Meer ruimte voor functiemenging in het gebied rond de Hallenweg, maar wel 100% werk. Denk hierbij aan het toevoegen van maatschappelijke of dienstverlenende werkfuncties. | In lijn met breed gedifferentieerd profiel uit de Bedrijventerreinenstrategie |
Gemeente en ondernemers verkennen gezamenlijk mogelijkheden voor een energietransitie plan voor beide gebieden, samen met het Hoogheemraadschap | Te verkennen, meenemen in plan van aanpak verduurzaming bedrijventerreinen. |
De mogelijkheden voor een circulaire bouwhub worden verkend. | Meenemen in plan van aanpak verduurzaming bedrijventerreinen, meenemen in pilot routekaart |
De gemeente en ondernemers stellen een actieplan op voor het vernieuwen en verduurzamen van panden. | Meenemen in plan van aanpak verduurzaming bedrijventerreinen, meenemen in pilot routekaart |
Door de gemeente wordt ruimte geboden voor verdichting door waar mogelijk hoger bouwen toe te staan, met expliciet aandacht voor de beperkingen vanuit de molenbiotoop. | De molenbiotoop die nagenoeg het hele bedrijventerrein bestrijkt, biedt hiervoor geen ruimte. Reden zijn de afspraken die in 2021 zijn gemaakt over verstedelijking binnen molenbiotopen tussen gemeente en provincie. |
Gemeente en ondernemers formuleren een duidelijke visie op parkeren, inclusief aandacht voor laadinfrastructuur voor vrachtauto’s en auto’s. | De vastgestelde parkeervisie geldt voor de hele stad. In de parkeervisie wordt per leefmilieu aangegeven wat de doelstellingen, problemen en maatregelen zijn. De Merenwijk valt onder leefmilieu ‘Woonwijken’. De parkeervisie wordt naar verwachting in 2026 geëvalueerd. De gemeente gaat het komende jaar verspreid over Leiden 340 extra laadpalen plaatsen. Zwaardere en snellaad infrastructuur wordt voor een deel aanbesteed in de openbare ruimte. Dit bet |
Ruimte voor Werk
De profielen zijn onderdeel van de Ontwikkelagenda Ruimte voor Werk. Ze geven bedrijven en eigenaren van gebouwen een duidelijk beeld van de toekomst. Ook helpen de profielen bij het maken van ruimte voor werk en economische groei in Leiden. Deze profielen zijn een eerste stap in een lange samenwerking. We werken samen aan bedrijventerreinen die aantrekkelijk en duurzaam zijn. Met de bedrijventerreinenprofielen laten we zien dat Leiden vooruitkijkt. De bedrijventerreinen zijn niet alleen belangrijk voor nu, maar ook voor een sterke en duurzame toekomst van de stad.
Download Ontwikkelagenda Ruimte voor Werk in pdf