De komende drie jaar werken gemeente, ondernemers, ontwikkelaars, beleggers, buurgemeenten en (stads)partners intensief samen aan de uitvoering van deze ontwikkelagenda. In dit hoofdstuk bieden we duidelijkheid over hoe we samenwerken aan- en monitoren op de acties, hoe de rollen verdeeld zijn en hoe we communiceren, met elkaar en met de stad.
HET VERVOLG: ORGANISATIE EN SAMENWERKING
UITVOERING
Het doel is om voor het einde van de huidige collegeperiode (2026) alle acties uit de ontwikkelagenda uitgevoerd of in werking te hebben gezet. Om de uitvoering van de agenda te bevorderen, te coördineren en te ondersteunen, pakken wij de uitvoering opgavegericht aan. De structuur van deze aanpak wordt onderstaand beschreven en in onderstaand figuur visueel samengevat.
OPDRACHTGEVERSCHAP:
de uitvoering van de ontwikkelagenda ‘ruimte voor werk in de stad’ vindt plaats onder bestuurlijke verantwoordelijkheid van de portefeuillehouder economie. Het ambtelijk opdrachtgeverschap wordt belegd bij het afdelingshoofd Vestigingsklimaat.
RUIMTEMAKER:
in 2023 stelden wij een ruimtemaker aan voor de bedrijventerreinen. De rol van de ruimtemaker wordt verbreed naar het totaal van de ontwikkelagenda en is strategisch van aard: de verantwoordelijkheid voor de integrale aansturing, communicatie, coördinatie en budgetbewaking van de ontwikkelagenda wordt belegd bij de ruimtemaker. De ruimtemaker is ambassadeur van ‘ruimte voor werk in de stad’. Ook gaat de ruimtemaker in gesprek met het Rijk en de provincie. Daarin trekt de ruimtemaker samen op met G40 en G4 gemeenten.
KERNTEAM:
de ruimtemaker stuurt een compact kernteam aan van professionals die verantwoordelijkheid dragen voor de uitvoering van de actie. Deze bestaat uit de strategisch adviseurs economie, de adviseur stadseconomie, de accountmanagers en eventueel aangesloten trainees of stagiairs.
UITVOERING, COMMUNICATIE EN FINANCIËN:
voor de uitvoering van de acties wordt per actie een trekker benoemd. Bestaande subsidies vanuit de provincie of het Rijk wegen we integraal af, zodat er gerichte keuzes gemaakt kunnen worden op basis van toegevoegde waarde voor meerdere gemeentelijke doelstellingen. (Bestaande) werkbudgetten zetten we slim in voor de uitvoering van de ontwikkelagenda
Met de verbreding van de functie van de ruimtemaker tot Opgavemanager Ruimte voor Werk creëren we extra capaciteit en coördinatie op dit belangrijke thema. We verwachten de vijf acties binnen deze capaciteit te kunnen uitvoeren, in nauwe samenwerking met stadspartners en ondernemers.

Open de pdf of blader door de pagina’s via de inhoudsopgave.