WAT IS EEN ONTWIKKELAGENDA PRECIES? EN WAT IS HET NIET?

Een belangrijke stap hierin is het opstellen van een Ontwikkelagenda Ruimte voor Werk. De ontwikkelagenda is opgesteld door de gemeente Leiden in samenwerking met haar stadspartners: ondernemers(organisaties), vastgoedpartijen (ontwikkelaars, corporaties, beleggers), belangenverenigingen en overheidsinstanties. De ontwikkelagenda geeft richting aan:

HET VERHAAL
Wat verstaan we onder versterking en verduurzaming van de stedelijke economie van Leiden? Welk type bedrijvigheid past bij (de toekomst van) Leiden?

DE THEMA’S
Hoe behouden en ontwikkelen we voldoende ruimte voor werk in de stad naast andere grote ruimtelijke opgaven zoals woningbouw en de energietransitie?

DE ACTIES
Wat moeten we met ondernemers, stadspartners en andere stakeholders in de stad nu en op middellange termijn oppakken om de juiste bedrijvigheid te laten landen op de juiste plek?

In de ontwikkelagenda nemen we op wat er al in beleid en besluiten vastligt, maken we ambities en uitdagingen inzichtelijk en formuleren we waar we op korte en middellange termijn concreet mee aan de slag gaan (en met wie). Het is geen uitgebreid visiedocument, maar een actiegerichte agenda die duidelijkheid en richting geeft aan iedereen in de Leidse regio die te maken heeft met het thema ruimte voor werk.

HOE ZIET DE TOEKOMST VAN RUIMTE VOOR WERK ER IN LEIDEN UIT?

De economie van Leiden is divers en biedt voor iedereen, ongeacht opleiding en/of achtergrond, de mogelijkheid op inkomen en sociaal contact. De verschillende typen bedrijvigheid in Leiden ondersteunen en versterken elkaar waardoor we een inclusieve en veerkrachtige economie hebben.

Leiden is en blijft dé stad van internationale kennis en historische cultuur, met toonaangevende onderwijsinstellingen en een vooruitstrevend Leiden Bio Science Park. Leiden heeft een rijke cultuur. Dit uit zich in de historische binnenstad, vele musea en verschillende evenementen die Leiden kent. Dit succesvolle ecosysteem is gebouwd op belangrijke ondersteunende bedrijvigheid zoals een sterke juridische en financiële sector en voldoende ruimte voor ambachtslieden met vakmanschap en innovatieve startups. Het verknopen van (boven)regionale en stedelijke (lokale)bedrijven, maakindustrie, kennisinstellingen en opleidingen leidt tot nieuwe economische en sociale kansen en meer lokale worteling van (inter)nationaal opererende bedrijven.

De lokale bedrijven en ZZP’ers spelen een essentiële rol in onze stadsverzorgende economie. Dit zijn alle economische activiteiten die nodig zijn om Leiden als stad te laten functioneren. Denk bijvoorbeeld aan de fietsenmaker om de hoek, het leerbedrijf dat Leidse jongeren opleidt tot vakmensen, het bouwbedrijf dat nodig is om de energietransitie te versnellen, het logistieke depot vanwaar pakketjes worden gedistribueerd of de restauranthouder die zorgt voor een gezellige avond met familie of vrienden. De stadsverzorgende bedrijvigheid zorgt voor het aanbod van passende voorzieningen en versterkt sociale functies in de stad en de wijken.

Onze werklocaties en woonwijken zijn toekomstbestendig en duurzaam ingericht om in de stad en regio voldoende ruimte te bieden aan de diverse en continu veranderende economie. De vraag naar werkruimte blijft bestaan en zal mogelijk verder groeien. Digitalisering, de energietransitie, circulaire opgaven en andere duurzaamheidsopgaven leiden tot een aanvullende ruimtevraag, nieuwe werkgelegenheid en kennis en zo tot economische kansen. Met hun grote oppervlakte en innovatieve karakter, zijn de Leidse bedrijventerreinen een belangrijke schakel in het behalen van lokale en nationale duurzaamheidsambities. Zij blijven in de toekomst werklocaties.