Doel & resultaat:
Er is onvoldoende (betaalbare) bedrijfsruimte voor creatieve en innovatieve start- en scale-ups in Leiden. Dit geldt ook voor werk- en ambachtsruimte. Daarom creëren we voldoende betaalbare ruimte voor werk. Dit doen we om de lokale economie aan te jagen en ruimte te geven aan bedrijven van de toekomst. We richten ons op ondernemers met maatschappelijke meerwaarde maar minder financiële slagkracht.
Activiteiten:
• We formuleren beleid op betaalbaarheid om ervoor te zorgen dat creatieve en innovatieve start- en scale-ups de ruimte krijgen om hun bedrijf of onderneming op te starten of door te laten groeien, zonder marktpartijen weg te concurreren. We zetten bij gebiedsontwikkelingen in op betaalbare werkruimte in de plint.
• We versterken de samenwerking tussen de gemeente en SWO, PLNT, Biopartner en andere sociaal-maatschappelijke bedrijfsverzamelgebouwen. Gezamenlijk stellen we een lijst op van locaties, projecten en gebouwen (zowel publiek als privaat) die geschikt zijn voor herontwikkeling naar betaalbare werkruimte. Tot slot worden de stichtingen betrokken bij het intaketeam van de gemeente om bij complexe ontwikkelingen te kijken of betaalbare bedrijfsruimte hier kan worden toegevoegd. Deze partijen dienen ook onderling samen te werken om ondernemers met onvoldoende slagkracht verder te helpen.
• We onderzoeken hoe de gemeente eigen grond en vastgoed kan benutten om de doelstellingen van dit thema te behalen
• De gemeente richt een fonds voor betaalbare werk- en ambachtsruimte. Met het geld uit het fonds kunnen panden worden aangekocht door de gemeente of kunnen stichtingen die voor betaalbare werkruimte zorgen, een eenmalige publieke investering ontvangen om de exploitatie sluitend te maken. Hierdoor kunnen blijvende lage huren voor gebruikers mogelijk gemaakt worden. Ook voor ondernemers die binnen een herontwikkeling op de huidige locatie terugkeren. Als eerste stap wordt een concreet businessplan opgesteld. Hierover zal de gemeenteraad in 2024 nader geïnformeerd worden.